Vrijheid in de poppenkast

10 maart 2020

Waar haal ik een kookaburra vandaan?
Een wat? Een kookaburra is een grote Australische ijsvogel en wat hem voor mij zo interessant maakt is vooral het geluid wat hij maakt en de uitdrukking van zijn kop. Hij lacht een klaterende lach waar je vanzelf vrolijk van wordt.

Ik heb hem in het wild een aantal keren gehoord en op een dag liep ik tussen de bomen om wat foto’s te maken en … daar vlogen er twee, ik had ze waarschijnlijk laten schrikken en ze vlogen met z’n tweeën vlak langs me heen. Ze lachen, ja ze lachen echt en als je er gevoelig voor bent voel je je ongemakkelijk want je wordt gewoon uitgelachen door deze vogels. Dat is natuurlijk een heerlijk geluid voor de poppenkast en mijn fantasie slaat alweer op hol. 

Maar hoe kom ik aan zo’n vogel? Geen echte natuurlijk maar een nagemaakte. Dat is over het algemeen geen compliment als je een nagemaakte bent maar in dit geval is het geen probleem behalve dat ik er geen kan vinden die geschikt is voor mijn doel. Aan de andere kant van de wereld heb ik in elke winkel die ik tegen kwam gezocht naar een bruikbare kookaburra voor mijn nieuwe voorstelling. 

Sinterklaas in wording

Eenmaal weer thuis in Nederland ga ik al snel aan de slag want er zit niks anders op dan er zelf één te maken. Ik zoek het internet af naar geschikte foto’s en er blijken vele varianten te zijn wat de kleuren en tekening betreft. Dat komt mij wel goed uit, dan heb ik enige vrijheid. 
Stof uitzoeken, voering, iets voor de vleugels, vulling en natuurlijk een goed patroon tekenen, het houdt me lekker bezig en in een mum van tijd is het een enorme puinhoop om me heen want overal liggen lappen, draadjes, papier en als ik eenmaal ga knippen zit alles maar dan ook werkelijk alles inclusief ikzelf onder de witte pluizen. Het lijkt wel alsof het heeft gesneeuwd. Maar al snel komt er een beetje lijn in het model en ineens hoor ik hem al lachen. Dat gaat de goede kant op. 

Van Museum Hoeksche Waard kreeg ik de vraag of ik voor hen een voorstelling wil verzorgen naar aanleiding van 75 jaar bevrijding. Ik voel me gevleid want het is een mooi thema en het vraagt wel extra aandacht om dit op een vrolijke en passende manier in een voorstelling voor jonge kinderen te verwerken. Er komt van alles in me op en als ik er over praat krijg ik ook allerlei ideeën aangereikt maar lang niet alles is bruikbaar en het moet wel een verhaal worden wat te spelen is, wat vrolijk is, wat vrijheid vorm geeft en ook nog een beetje diepgang heeft en waar ik een spannende voorstelling van kan maken. Dat is nog eens een opdracht! De kookaburra krijgt zijn vorm en naam en de koala heeft ook ineens een stem en karakter en langzaam maar zeker komt er een voorstelling te voorschijn natuurlijk samen met Jan Klaassen en Katrijn. Soms moet ik wachten op inspiratie en soms komt het vanzelf naar me toe of word ik wakker met een nieuw idee en dat alles bij elkaar maakt dat ik steeds enthousiaster aan het werk ga. Het proces is in volle gang. 
De première is op 29 april in het Hof van Assendelft, Hofweg 13, 3274 BK Heinenoord om 14.00 en 15.30 uur

 

Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten? Lees de privacyverklaring.

Sluiten

Een website van de Vormenbrouwer