Poppenkast Marienpien muis bij het gordijn
Hoe kom je er op?

Over Marina

de grote grijze geitenbreier

Ik weet niet zo goed hoe ik er op kom of waar het vandaan komt. Plotseling krijg ik een idee en dat idee wordt groter en weer een beetje anders, er komt iets bij, ik hoor iemand met een accent of bijzonder stemgeluid praten en zo groeit er stukje bij beetje een nieuwe voorstelling.

Sinds 2006 speel ik regelmatig poppenkastvoorstellingen op scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bibliotheken. Eerder deed ik dat onder de vlag van de Bibliotheek Hoeksche Waard maar sinds 2017 doe ik dat in eigen beheer onder de naam Poppenkast Marienepien.

Vanaf het begin heb ik de voorstellingen zelf geschreven. Soms naar aanleiding van een speciale gebeurtenis of een personeelsfeest en soms naar het thema van de kinderboekenweek of naar een prentenboek. Maar evengoed zijn er voorstellingen helemaal uit mijn eigen duim gezogen.

De poppen heb ik vanaf het begin zelf vermaakt, gerepareerd en opgeknapt en de laatste jaren maak ik de poppen helemaal van top tot teen zelf. Op het moment dat ik tijdens het maken plotseling de stem van de pop ‘hoor’ weet ik ook meteen een beetje zijn karakter en al doende wordt dat steeds duidelijker.  Dat blijft een wonderlijk proces.

Marina in de poppenkast
Marina met accordeon
Uitreiking certificaat Jan Klaassen Academie

In 2017 heb ik de Jan Klaassen academie in Amsterdam gevolgd bij Egon Adel, de poppenspeler van de Dam. Hier heb ik veel geleerd over het authentieke Jan Klaassen spel en de geschiedenis daarvan. Jan Klaassen gaat inmiddels al heel wat generaties mee.
 
Bij de NVP-UNIMA, de Nederlandse Vereniging van Poppenspelers, heb ik  een aantal workshops gedaan waaronder Taalstimulerend poppenspel, schrijven en clownerie. Verder ontwikkel ik het poppenspel vooral door het te doen, de poppen hun spel te laten spelen en de interactie met het publiek. 

Sinds een paar jaar speel ik accordeon waardoor ik weleens Grote Grijze Geitenbreier wordt genoemd, het voelt als een eretitiel. Voordat de voorstelling echt begint speel ik wat liedjes die de kinderen mee kunnen zingen. Later komen deze vaak in de voorstelling weer terug. 

Ik ben de moeder van Emil

"Ik ben de moeder van Emil"

Naast poppenkastverhalen schrijf ik nog meer. Over wat ik heb meegemaakt met mijn zoon die een vorm van autisme heeft. Wat dat betekent voor ons gezinsleven, mijn persoonlijk leven en de toekomst. Een waar avontuur met zeer verrassende wendingen. Ik schrijf dit boek zodat anderen meer begrip krijgen of er hoop uit putten.

Door gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten? Lees de privacyverklaring.

Sluiten

Een website van de Vormenbrouwer